Nöroloji Nedir?
Nöroloji sinir sistemiyle ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Nöroloji genel olarak beyin, beyin sapı ve beyindeki kasların hastalıklarını inceleyen bilim dalı olduğu için nörologlarda bu alanlarda omurilik ve çevre sinir sistemlerinin tedavilerine bakmaktadır. Uyku bozukluğu, epilepsi, hareket bozukluğu, beyin hastalıkları, beyin damar hastalıkları, kas hastalıkları, yaşlılığa bağlı bazı hastalıklar nörolojinin konusudur.
Bu alanda gerçekleşen buluşlar nörolojinin teşhis sahasını geliştirmiştir. Örneğin bilgisayarlı beyin tomografisi, manyetik rezonans, bu bilim dalı ile ilgili olan hastalıklar da beyinde iltihaplanma, tümör oluşumu ve kazalar olarak sıralanabilir.
Nörolojik Rehabilitasyon Nedir?
Nörolojik rehabilitasyon, periferik ve merkezi sinir sisteminin hasarlandığı durumlarda meydana gelen hasarın olumsuz etkilerini minimuma indirerek maksimum fonksiyonellik kazandırmayı, yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen rehabilitasyon tedavisidir.
Enfeksiyonlar, yapısal deformasyonlar, dolaşım problemi, sinir hasarları, travma sonucu ortaya çıkan nörolojik hastalıklarda, nörolojik rehabilitasyon mutlaka yapılmalıdır.
Bu hastalıklar Parkinson, MS, Serebral palsi, beyin iltihabı, hareket bozukluğu, polinöropati(sinirlerin işlevlerinin kaybetmesi), kas distrofisi, parapleji(omurilik yaralanması), tetrapleji, hemipleji(inme), nöromuskuler hastalıklar(kas hastalıkları)… dır.
Hastanın yeniden olabilecek en üst fonksiyonel seviyeye ulaşması için birebir egzersiz çalışmaları ve nörolojik rehabilitasyonda yer alan çeşitli ekipmanlar kullanarak rehabilitasyon süreci gerçekleşir.
Yeterli bir nörolojik muayene ve takip sonucu yapılacak olan tedavi programı, mutlaka hastaya özgü olmalı ve bu program dahilinde hastanın iyileşme süreci çok yakından izlenmelidir. Tedavi programı hasta değerlendirildikten sonra hedefler belirlenerek hazırlanmalıdır. Nörolojik rehabilitasyon programı ile hasta bir bütün olarak ele alınır ve fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en üst seviyeye getirilmeye çalışılır. Tedavi içeriği güçlendirme egzersizleri, denge koordinasyon egzersizleri, yürüyüş eğitimi, evde egzersiz programının hazırlanası, gerek duyulduğu takdirde yutma-konuşma-solunum rehabilitasyonu da eklenerek planlanır.
Hangi Hastalıklarda Nörolojik Rehabilitasyon Uygulanır?
Rahatsızlıkların başlıcaları şunlardır :
- Felç (İnme) Tedavisi
- Ms Tedavisi
- Parkinson Tedavisi
- Serebral Palsi
- Denge Bozuklukları
- Omurulik Yaralanmaları
- Travmatik Beyin Hasarı
- Parkisyon Hastalığı
- Beyin Tümörü Cerrahisi Sonrası Rehabilitasyonu
- Kas Distrofilleri
- Geçici İskemik Atak
Nörolojik Rehabilitasyon Uygulanırken Hangi Teknikler Kullanılır ?
Çeşitli yardımcı ekipmanlar ve uzman personeller yardımıyla tedavi yapılır. Başlıcaları şunlardır :
- PNF
- Uzay terapi
- Havuz rehabilitasyonu
- Bobath rehabilitasyonu
- Hipoterapi
- Terapatik egzersizler
- Denge faaliyetleri
- Robot yardımıyla rehabilitasyon
Nörolojik Rehabilitasyon Çeşitleri
- Felç rehabilitasyonu (İnme rehabilitasyonu)
- Cerebral palsi rehabilitasyonu
- Omurilik rehabilitasyonu
- Paraplrji rehabilitasyonu
- Multiple sklerosis (MS) rehabilitasyonu
- Parkinson rehabilitasyonu
- Travmatik beyin hasarı rehabilitasyonu
- Spina bifida rehabilitasyonu