Bir biyopsi, bir hastanın tıbbi incelemesi veya tedavisinin bir parçası olarak, küçük bir kısmının alınması ve analiz edilmesidir. Biyopsiler en sık organlara ve dokulara uygulanan ortopedik, kan veya histopatolojik kapsamlı bir çalışmadır. Bu makale, biyopsinin temel tanımını ve kullanım alanlarını ele alacaktır.
1. Biyopsi: Tanım ve Genel Özellikler
Biyopsi, cilt veya deride oluşan anormal görünen bir bölgenin alınıp çoğaltılmış ve histolojik olarak incelenmek üzere laboratuvar ortamına nakledilmesi olarak tanımlanabilir. Biyopsi işlemi vücut içerisindeki oluşmuş olan lezyonun tahmin edilen patolojisini bir hasta için etkili bir şekilde tanımlamak için yapılmaktadır. Bu yöntemin yaygınlıkla kullanılması, manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi taramalarından daha net sonuçlar almak adına oldukça önemlidir.
Klasik biyopsi işlemi, lokal anestezi altında bir kesip alma işlemi olarak tanımlanır. Ancak, elastik endoskopik biy oskopi ve sentetik alveri teknolojisi custom biyopsi olarak adlandırılan yeni ve daha hassas biyopsi teknikleri de kullanılmaktadır. Her iki yaklaşım da tekrarlı prömiyer biyopsi kesip alma veya kesim aşamalarını engellemek üzere özel bir sondayla deri tabakalarının parçalanmasını sağlarlar. İlk yaklaşım esnek çaplarda hızlı biyopsi alır; ikinci yaklaşım ise ince esnek sonda kabıyla kroner biyopsi almaya olanak tanır.
- Klasik biyopsi: lokal anestezi altında bir kesip alma işlemi
- Elastik endoskopik biyopsi: sentetik alveri teknolojisi custom biyopsi
2. Biyopsi Teknikleri
Göğüs Cerrahisi Endikasyonları
Mesane kanseri, göğüste görülen tümörler ve idiyopatik akciğer fibrözisinde biyopsi gereksinimi olabilir. Göğüs cerrahisinde kronektomi ile farklı dilectomy gardın istifleri, lobektomi ve segmentektomi eşlik edebilir. Bolusjet biyopsi endikasyonu sıkça orta ve büyük core biyopsi alımının tercih edildiği şüpheli yayılmamış akciğer kanserlerindedir.
Pleuropulmoner
- 1. Perkütan Biyopsi
- 2. Yerleşik Biyopsi
- 3. Video Yakalı Biyopsi (VAB)
- 4. Endotrakeal Biyopsi
- 5. Transbronşial Uyanık Biyopsi
Perkütan biyopsi, eş zamanlı olarak hem radiografi hem de torakoskopi ile planlanmış bir prosedür olan torakoskopik transbronşiyal biyopside en sık kullanılan tekniktir. İntrakavitatif yerleşik biyopsi, torakoskopinin kullanımını kapsayan bir prosedürdür. Video yakalı biyopsi (VAB), video galerisine ya da endobronşiyal cihazlarla sondan alınan hastanın elastikiyogram üzerinden biyopsiyi gerektirebilir. Endotrakeal biyopsi, torakoskopik prosedürde bir yerleşik biyopsi tekniğidir. Transbronşiyal uyanık biyopsinin başlıca avantajı, hastanın dirençli olması durumunda ortalama 10 dakika süren süreci olmasıdır.
3. Biyopsi Çalışmalarında Uygulanan Standart Prosedürler
Biopsi Çalışmalarında Uygulanan Standart Prosedürlerin Özellikleri
Biopsi çalışmaları, k ador bir çeşit patoloji belirleme çalışmalarıdır. Olası hasarlı alan hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılan bu çalışmalarda sıklıkla kullanılan standart bir prosedür vardır. Standart prosedür, deneyin yoruma katılımın belirli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak ve sapmaları önlemek için çok önemlidir. Aşağıdaki şekilde standart prosedüre sahip biyopsi haritalama çalışmaları şunları içerir:
- Biyopsi isteğinin kaydedilmesi.
- Hastanın tıbbi geçmişiyle ilgili yaklaşık değerlendirme.
- Hastanın tıbbi geçmişindeki herhangi bir kontrendikasyon olup olmadığı belirlenmesi.
- Biyopsi sonrası yüzeyel sızının hastaya bildirilmesi.
- Hastanın biyopsi için hazırlanmasına yardımcı olmak için genel uyarılar verilmesi.
Deneyin güvenliği için, kullanılan araç ve tekniklerin biyopsi için standart olanlara uygun olması ve biyopsi öncesinde hastanın bileşimlerinin belirlenmesine yardımcı olması ayrıca önemli hususlardır. Biyopsi materyallerinin kalitesi için, biyopsi öncesinde ve sonrasında gerekli bazı prosedürleri uygulamalıdır. Biyopsi öncesinde, materyallerin izolasyonu için gerekli önlemler alınır ve sonrasında, hastaya biyopsi materyalini raporlamak üzere kayıt alınır. Bütün bu prosedürlerin geçerli bir standart biyopsi içinde uygulanması önemlidir.
4. Biyopsi Sonuçlarının Yorumlanması
nda çeşitli gözlem, yorum ve tanı koyma yöntemleri vardır. Mikroskopik yöntemler tek hücreli organizmaların morfolojik incelemelerinde kullanılmasıyla başlar ve kardiyak biyopsilerin yorumlanmasında kullanılır. Örneğin, kanal ve kollagentif kardiyak hücreler çizgileri varsa, büyük olasılıkla hastalık belirtileri vardır. Enzim araştırmaları biyopsi materyallerinde patojenlerin varlığının belirlenmesi için kullanılır. Mesela, beta-hemoliz ilişkili bakteriler tespit edilebilir. Öte yandan, Kimyasal analizler biyopsi örneklerinde radyasyon toksisitesinin miktarının tespiti için kullanılabilir.
- Fiziksel teşhis yöntemleri:
- Mikroskopik teşhis
- Fluorescens teşhis
- Kimyasal teşhis yöntemleri:
- seroloji
- enzim araştırmalar
- Biyokimyasal teşhis yöntemleri:
- Gelişmiş spektroskopi
- Kan ürünleri hiperparatiroidizmi reaksiyonu
Biyopsi örneklerinin yorumlanması, hastalık veya durumun sebeplerinin anlaşılmasını sağlamak için de kullanılabilir. Fiziksel teşhis yöntemleri, hücre tiplerini, dokuları veya böbrekleri belirlemek için kullanılır. Ayrıca, kimyasal biyopsi teşhis yöntemleri serum ve urin örneklerinin kimyasal içeriğini incelemek için kullanılır. Adet gören, karaciğerin, böbreklerin, kas dokularının ve hücrelerin içeriğini analiz etmek için biyokimyasal teşhis yöntemleri kullanılır. Bunlardan, gelişmiş spektroskopi, proteinlerin, yağ ve süreçlerin yorumlanmasını sağlar. Sonuç olarak biyopsi, vücudun herhangi bir alanında alınan biyolojik materyal örneklemeleri için kullanılan bir tekniktir. Biyolojik materyal, örneğin vücut sıvıları ve doku örnekleri, doğru tanı ve tedavi için büyük önem taşır. Ancak, biyopsi işlemleri her zaman güvenli olmayabilir ve risklere sahiptir. Ayrıca, biyopsinin güvenli bir şekilde yapılması, özel ekipman gerektirebilir. Biyopsi işlemi, ortam ve kişiye bağlı olarak uzmanlık isteyebilir. Bununla birlikte, bu prosedür sağlık sorunlarının tanı ve tedavisini desteklemek için önemli bir araç olabilir.