Açık nefrektomi, kronik böbrek hastalığı nedeniyle gelişmiş renal yetmezlik veya tümörlü böbrek nedeniyle yapılan açık böbrek cerrahisidir. Bu ameliyat komplike ve tevazu gerektiren bir prosedür olup, hastaların özellikle böbrek hastalığı olan kişilerde dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.
1. Açık Nefrektomi Nedir?
Açık Nefrektomi, karaciğerin vücuttan atmak için filtreleyerek temizleyen, idrar sisteminin önemli bir parçası olan ve böbrek taşları, abse, pankreas tarzları gibi hastalıklarda çok kullanılan cerrahi bir operasyondur.
Operasyon sırasında, hastanın karın duvarından belirli branşlara sağlanan bir giriş noktasından içeriye kanatlı bir kesici alet verilir. Bu alet, doktorun üst böbrek ve üst böbrek bezini cerrahi alandan çıkaran ve anüsten elimine ederek vücuttan atılacak olan nefre, ureter ve idrar yolu gibi önemli organların kesilmesini sağlar.
Operasyon, hastanın sol veya sağ böbreğini etkilenebilen kişiye göre uygulanabilir. Operasyon, anestezik ajanlar ve cihazlar kullanılarak otomatik olarak gerçekleştirilir. Hastaya cerrahi için bir veya daha fazla kanallar açılarak cerrahi sırasında herhangi bir ağrı veya kaygı hissetmelerini önlemek için lokal anestezi verilebilir.
Açık nefrektomi, aşağıdaki durumlarda önerilir:
- Böbrek taşları
- Böbrek yetmezliği
- Kronik böbrek hastalığı
- Tümörler
2. Açık Nefrektomi İşlemi ve Endikasyonları
Açık nefrektomi, böbreklerin cerrahi olarak çıkarılmasını içeren bir ameliyattır. Yaşlanma, hasar veya müdahalede ihtiyaç duyulan arızalı böbrekler açık nefrektomi ile alınabilir. Açık nefrektomi, çoğunlukla göbek kesi, karın duvarı ve karın organlarının kesi şeklinde dört kesisi içerir. Uygun tedavi amacıyla, açık nefrektomi, böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan en kapsamlı tedavi olabilir.
Açık nefrektomi endikasyonları arasında böbreklerdeki kanser, böbrek taşları, renal pelvis kanserleri, böbrekteki çıkarılmaya ihtiyaç duyulan iltihap, malign böbrek tümörleri, non-intervene böbrek hastalıkları, solunum veya kardiyovasküler komorbidite olan hastalar ve diyaliz ihtiyacı olan hastalar sayılabilir. Açık nefrektomi, böbrek hastalıklarının kapsamlı tedavisi olmayı amaçlamakla birlikte, malign hastalıkların tümör hücrelerini yayılmasını veya riskini önlemek için tedavi edici olabilir.
3. Açık Nefrektomi Sonrası Riskler ve Komplikasyonlar
Açık nefrektomi sonrası riskler
- Girişimin sonrasında oluşabilecek kısa dönem fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir. Erken dönemde; cilt infeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, hematüriler ve hipotansiyon ağrısı meydana gelebilir.
- Sonrasında ekstra veya intraabdominal abse, akut karaciğer yetmezliği, akut nefrotik sindrom, üre veya üremik semptomlar, hipoproteinemi şok, solunum yetmezliği, hipoalbuminemi, polikistik böbrek hastalığı, diyaliz, transplantasyon gibi olası olaylar meydana gelebilir.
Açık nefrektomi sonrası komplikasyonlar
- Cerrahi kılavuzluk dahil nefrotomide oluşabilecek komplikasyonlar arasında kanama, böbrekte oluşan hasardan kaynaklanan talama, peritonit, travmatik ansere yenilerinin kırılması veya tersine tesisi, lenf duvarında hasar, retroperitoneal ve ekstrarenal fossalarda hematom oluşumu sayılabilir.
- Sonrasında ise yan etkilerde orak hücreli anemi, hemoraji veya transfüzyon sonrası hastalıkların görülemesi ihtimali vardır. İnfeksiyon, ciddi renal hasar, renal hastalıklar, stres böbrek hastalığı, sepsis, renal failure ve nefrektomi için hangi hastanın aday olduğu belirlenemezse tekrarlayan vesicorenal komponentli ve sistemik enfeksiyonlar meydana gelebilir.
4. Açık Nefrektomi İçin Sonuçlar ve Prognoz
Açık nefrektomi, böbrek yetmezliği nedeniyle müdahale gerektiren kronik hastalıkların önemli bir tedavisidir. Ameliyat sonrası dönem için hayati öneme sahip olup, hastaların büyük ölçüde iyileşme sağladığı görülmektedir. Aşağıda, açık nefrektomi sonrası sonuçlar art arda listelenmektedir:
- Kan ayırımının hemen sonrasında vücut sıvı ölçümleri anlamlı ölçüde normalizedilmiştir.
- Ameliyat sonrasında, böbrek organında meydana gelen fiziksel ve metabolik iyileşmenin incelenmesinde de belirgin farklılıklar kaydedilmiştir.
- Ameliyat sonrasının başarıya ulaşmasıyla, hastalarda idrar üretiminin iyileşmesi ve azalmış olan semptomların giderilmesi de gözlemlenmiştir.
- Kronik böbrek hastalığının kontrolu ve hastaların yaşam kalitesinin düzeltilmesinde, açık nefrektomi sonrasına ait prognozlar, oldukça önem taşımaktadır.
Kronik böbrek hastalığının tedavisi için, açık nefrektomi sonrasındaki hasta takibi önem arz etmektedir. Hasta takipleri, hastanın klinik dengesizliğinin ölçülmesi ve gerekirse tedavinin güncellenmesi ve adaptasyonu için yapılır. Ayrıca, kalp ve damar hastalıklarının uzun vadeli takipleri de açık nefrektomi sonrasında hastanın öngörülen prognozu açısından önemli öneme sahiptir. Son olarak, Açık Nefrektomi, özellikle uygulama alanının sınırının genişletilmesinden sonra, kolay ulaşılabilir ve yaygın kullanılan efektif bir tedavi seçeneği olmaya devam ediyor. Bu yazı, açık nefrektomi yönteminden bahsediyor, yol açabileceği risk ve sonuçların desibelendirilmesi ve akılda kalacak önemli noktalar hakkında bilgi veriyor.