Dumping Sendromu” özellikle mide ameliyatı geçirmiş hastalarda görülen bir altta yatan durumdur. Hastalarda, ameliyatın mide ve dışındaki etkileri göz önüne alınarak, yemeklerin anormal bir şekilde kısa bir sürede midenin aşağı bölümüne birikmesine neden olan olumsuz semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bu makalede, “Dumping Sendromu”un göstergeleri, nedenleri, tedavisi ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.
1. Dumping Sendromu: Tanım ve Açıklamalar
Döküm Sendromu, genellikle lokomotor sistemde oluşan ve dışarıda ifade edilebilen hareket anormalliklerinden oluşan bir kompleks bozukluktur. Kendiliğinden başlayabilen hareket bozuklukları, motoric fonksiyonlarda geri gidiş ve tuşlanma, metabolik fonksiyonlarda kas gevşemesi ve belirgin güç kaybı ve semptomları içerebilir. Bu durum nörolojik hastalıkların ateşlenmesi ya da yaşa bağlı beyin yaşlanması sonucunda oluşan geri dönüşümsüzlük gibi durumlarda meydana gelebilir. Aşağıdaki numaralara göre daha ayrıntılı olarak açıklanacaktır:
- Belirtileri: Döküm Sendromu, bireyin belirgin omuz burun hareketleri, hareket kalitesinde düşme ve çeşitli dikkat, öğrenme ve hafıza kusurlarıyla birlikte oluşan kompleks belirtileri içerir. Bu belirtiler, sürekli ve kesinti olmadan oluşan tedavini takip etmemekte oluşabilecek hareket bozukluklarını daha da kötüleştirmektedir.
- Nedenleri: Döküm Sendromu’nu tetikleyen nöral patolojiler arasında nörodejeneratif hastalıklar, nörolojik hastalıklar, travmalara bağlı pervaziyonlar veya metabolik bozukluklar sayılmaktadır.
- Tedavisi: Döküm Sendromu’nun tedavisi, potansiyel nedenleri saptamak ve tedavi olanaklarına bağlı olarak hem farmakolojik hem de görünür tedavi seçenekleri kullanılarak düzenlenmektedir.
Hastalık özellikle genç erişkinleri ve yaşlı hastaları etkilemektedir. Birçok çalışmada, sendromanın otopsi sonuçlarına dayanarak mevcut olduğu ve nöron kaybı ile ilişkili olduğu ileri sürülmüştür. Döküm Sendromu mevcut genetik değişkenlikle de ilişkilendirilmiş olabilir, çünkü bu özelliklerin birkaçı ebeveynlerden miras olarak alınmış olabilecek bir kalıtım içinde anlamlı bir yordayıcı olmaktadır.
2. Dumping Sendromu’nun Nedenleri
, özellikle gastrik reseksiyonların ardından, oldukça fazla mideden gelen gıdaların kısa sürede bağırsaklara geçişinden kaynaklanıyor. Bunun sonucunda, bağırsaklarla uyumsuz olmayan yüksek sıvı ve kimyasal maddeler glisemik kontrolün dışına taşan hızlı bir şekilde dolaşımın içine katılmış oluyor. Ayrıca, Dumping Sendromu’na neden olan nedenler arasında özellikle gaz, alınan karbonhidrat miktarı, sıvı miktarı, besinlerin yağ ya da protein içeriğinin, mide kaslarının işlev bozukluğu, hemoroid ve ülseri olanların, yenilen gıdaların çok hızlı yutulması veya hazmet edilmesinin zamanında olmaması da vardır.
- Gastrik reseksiyonlar
- Yüksek sıvı, kimyasal madde
- Gaz miktarı ve alınan karbonhidrat miktarı
- Sıvı ve Protein miktarı
- Mide kaslarının işlev bozukluğu
- Hemoroid ve ülserli hastaların
- Gıdaların çok hızlı yutulması veya hazmet edilmesinin zamanında olmaması
Dumping sendromu, çoğu insanda gözlemlenen bir durum olmamakla beraber kronik söz konusu olabilir. Diğer birçok durumda, bağırsakların erken tepkilerinin ortaya çıkması, kanda hiperglisemiye yol açarken, aynı zamanda hipokalemi ve hiponatremi oluşumuyla da meydana gelebilir. Aynı zamanda, bağırsakta lökosit ve diğer beyaz kan hücresi artışına, plazma glukozundaki artış ve elastaz-1 arttığı da gözlemlenmiştir.
3. Dumping Sendromu Belirtileri
Dumping sendromu, bir önceki gıda alımı ile ilişkili olarak gelişen bir tür gastrointestinal nöroendokrin bozukluktur. En sık başlıca belirti hızlı şeker absorpsiyonuna bağlı olarak hipoglisemi karşılaşmalarıdır. Aşağıdaki belirtiler de gözlenmiştir:
- Kolestatik yan etkiler – Karaciğer toksitesi, baskılanmış bilirubin seviyeleri ve karaciğer enzimleri arasındaki artış
- Kardiyak aritmi – Kalp hızında yükselme ve varsa bradikardiler
- Görsel karışıklıklar – Görme keskinliğinde azalma, strabizm, optik nöropati ve çapta artış
Bu işaretler, özellikle postprandial dönemde meydana geldiğinden, çoğu zaman sağlık koşulları fark edilmez, tıbbi desteğe ulaşıldığında tedavi edilebilir. Bir diyete tabiı olarak, karbonhidratlı gıda miktarını posprandial dönemi engellemek için azaltılması veya onaylanmış hipoglisemik ilaçlar kullanılarak hipoglisemik sendromun kontrolü önerilmektedir.
4. Dumping Sendromu Tedavisi
Dumping sendromu, tipik olarak şeker hastalığı olan hastalarda görülür ve gıdalarının ağızdan hızlı biçimde sindirilmesi ve kalori alımının önünde engeller oluşturmak için kullanılır. , hastanın şeker hastalığını kontrol altına alması ile ortaya çıkacağından, tedavi gibi ilk adımın şeker hastalığının hedefli tedavisine yönelmek olacağı göz önüne alınmalıdır.
- Şeker hastalığının hedefli tedavisi
- Kilo alım ve beslenme desteği
- Diyet, egzersiz ve aktivite
- Hipoglisemi önleme ve kontrol
- Ağızdan sindirim tedavisi
- Prandial hipoglisemi
- Gıda dürtüsü kontrolü
- Ayarlanmış yemek takvimleri
- Toprak çözünür yemekleri
- Gıda kontrolü uygulamaları ve diyetizim
Dolayısıyla, düzenli ölçüler alınarak ve bir şeker hastalığı destek programına uyulmasına dikkat edilerek, sağlamış olacaktır. Tedavi planı, hastanın şeker hastalığını kontrol altına almasına yardımcı olmak, vücut direnci ve iyileşme gücünü artırmak için ileri düzey beslenme ve hipoglisemi önleme gibi özelleştirilmiş hizmetleri içerecektir. Bu çalışmada, Dökme Sendromu’nun ne olduğu ve tedavisinin nasıl olduğu ortaya konuldu. İnsanlarda bu davranış sıklıkla gözlemlenmekte olup, mutlaka izlenmesi gereken bir durumdur. Dökme Sendromu tedavisinde özel bir psikolojik destek, ilaç tedavisi ve özel terapilerin kullanımı, kişinin geçmişe dair algılarını değiştirerek pozitif duygulara yaklaşması ve bu tür davranışları önlemesine yardımcı olacaktır. Umarız bu çalışma, insanların Dökme Sendromu hakkında önemli bilgilere sahip olmasına ve tedavide ilerleme sağlayacak hatırlatma ve sebeplere kavuşmasına yardımcı olmuştur.