Genital varis nedir?

Genital varis, bir tür vasküler anormalliktir. En sık görülen genital anormalliklerden biridir. Genital varisli hastalarda, dış genital organlarda kan damarlarında oluşan ve görünür bir şekilde eklemelerin oluşmasına neden olan dokularda sıkılma veya genişleme tablosuna verilen isimdir. Bu makalede, genital varislilik nedenleri, türleri ve tedavi yöntemleri üzerinde durulacaktır.

1. Genital Varis: Tanım ve Genel Özellikler

Genital varis halk arasında hemorojinin diğer bir adıdır. Genital varis farklı özelliklere sahiptir ve normal kan akışına göre değişiktir. Bunlar şunlardır:

  • Genital varisler, altta yatan büyük anjiyografilerin kan akımının normali dışında olduğu ve dolayısıyla vücut dışından normal kan akışına izin veren kapiller kütlelerdir.
  • Genital varisler optimal durumda, vücudun kendi kan akışına izin vermek için işlev görür.
  • Genital varisler anjiografide çatlak, anevrizma veya çıkıntı gibi aynalarda ortaya çıkabilir.
  • Vaka boyunca yüksek bir tansiyonun mevcut olduğu genital varislerde, kan akımının kontrolü için sıklıkla stent takılır.

Varis tedavisi, cerrahi müdahaleyle açık veya laparoskopik kapalı olmak üzere çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Her iki tür içinde de atardamarlar ve bacak damarlarındaki kan veya kanın basıncı kontrol altına alınmak için sert bir etki yapılır. Ancak cerrahi müdahale sadece bazı durumlarda gereken önlem olabilir. Cerrahinin bitiminden sonra, hasta rehabilitasyon ve ilaç tedavisi alacaktır.

2. Genital Varis Hastalığının Nedenleri

Genital varis hastalığı, insanların vücudundaki dış yaralar ve enfeksiyonlara yol açabilecek kan akımının insan genital bölgesine oluşturduğu bir hastalıktır. Nedenleri arasında çoklu faktörler bulunmaktadır. Aşağıdaki nedenler genital varis hastalığının ortaya çıkmasında etkili olmaktadır:

  • Hormonal dengesizlikler:Cinsel hormonların kaynağı olan hipofiz bezinin meydana gelen fonksiyonel bozuklukları hormonal dengesizliklerin oluşmasına neden olmaktadır.
  • Damar duvarlarındaki güçsüzlük: Damar duvarlarının güçsüzleşmesi hepatitis, damarları ilgilendiren kalp hastalıkları ve doğum kontrol haplarının kullanımı bazı durumlarda genital varis hastalığının oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Kasılma (bypass): Çoğu zaman arteriyel blok veya damar tıkanıklıklarına yol açan kasılma durumları genitale kan pompalama sorununda kötü etkiye neden olabilmektedir.
  • Sekonder tromboz:Kanın iyi dolaşımının bozulması durumunda oluşan trombozlar, varisli genitale neden olmaktadır.
  • Genetik: Bazı durumlarda, genetik yapı, genelde babadan oğula geçen oluşumlarda, genital varis oluşmasının nedeni olabilmektedir.

Gebelik süreci, pelvik kasların aşırı gerilmesine, kan akımının bloke olmasına ve varislerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Gebe kalmış kadınlarda genital varis hastalığının ortaya çıkması daha yaygındır. Gebe kalan kadınlarda rahimin büyümesi durumunda damar yapısı etkilenmektedir. Fiziksel aktivitenin fazla olması ve obezitenin artması durumlarında da genital varis hastalığı oluşmaktadır.

3. Genital Varis Hastalığının Belirtileri

3. Genital Varis Belirtileri

cinsiyete göre değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde bu belirtiler;

  • Kısmi ve tam hassasiyetsizlik
  • Küçük kanamalar
  • Ağrı
  • Şişme

Kadınlarda ise bu hastalığa yol açan belirtiler;

  • Kanama, akıntı ve sekresyon artışı.
  • Kasıklarda şişme, şikayetler
  • Cinsel ilişkide ağrılı duyumlar
  • Sürekli ağrı

Genital varis hastalığının neden olduğu ciddi belirtiler, kanamanın yoğunlaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ağrı, eklem şişinmesi, duyu kaybı vb. gibi oluşumlar da bu tip kanamalardan meydana gelecektir. Cinsel ilişkide ağrı hissi ya da genel ağrı, genital varisli bireyler de sık görülen belirtiler arasında sayılmaktadır.

4. Genital Varisin Tedavi Yöntemleri

Eşdeğer Tedaviler

Geleneksel tedaviler olarak, genital varis tedavisinde eşdeğer tedaviler arasında kirurjik ve medikal tedaviye dayalı seçenekler vardır. Kirurjik tedavi lezyonu tedavi etmek için boşaltma ile ilgili olarak cerrahi yöntemleri içerir. Cerrahi tedavi, anjiografi veya lazer kullanılarak genital varisli alanların sıkışma yeteneğinin artırılmasıyla veya kavitesinin küçültülmesiyle sağlanır. Medikal tedaviye dayalı seçenekler ise tedavi edici ve profilaktik olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Tedavi edici tedavi alan hastaların semptomlarının azaltılması amacı ile verilen vasıtadır. Profilaktik tedavi ya da profilaktik önlemler, veremik genital varisin gelişimini önlemek amacıyla alınan önlemler olarak bilinmektedir.

Göğüs Kalp Cerrahisi ile Koşuda

Son araştırmalara göre, tıbbi koşuda kalbin fonksiyonlarının korunması ve iyileştirilmesi için de kullanılmaktadır. Göğüs kalp cerrahisi ile koroner arterlerin daraltılması veya genişletilmesi, kalp kapaklarının yenilenmesi veya onarımı veya doku yeniden şekillendirilmesi, veya kalp yetmezliği olan kalp pili kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Kalp hastalarına, böbrek hastalarına, yüksek tansiyona sahip hastalara ve andırım tedavisi alan hastalara özellikle önerilmektedir. Genital varis, yaygın olarak yayılmış, birçok insanın etkileyen ve kötüye giden kronik bir hastalık olarak görülmektedir. Genital varis için başvurulacak birçok tedavi seçeneği mevcuttur ancak tedavi önerileri konusunda tavsiyelerde bulunmak böyle bir durumda dikkatli olmak ve bir doktora danışmak gerektiği anlamına gelmektedir. Bu kapsamlı çalışma, genital varisli hastaların teşhis ve tedavi seçeneğleri hakkında gözlemlerini paylaşmayı amaçlamıştır. Hastalara yardımcı olmak amacıyla, bu makaleyi okuyanlara yol gösterici bir kaynak sağlamaya çalışmaya devam edeceğiz.

Randevu Al

Randevu için bize telefonla ulaşabilir veya aşağıdaki formu doldurabilirsiniz