Obezite Cerrahisi Nedir? Obezite Tedavisi ve Yöntemleri Nelerdir?

Obezite cerrahisi, son yıllarda giderek artan obezite hastalığına verilebilecek en etkin tedavi çözümlerinden biridir. Obezitenin tehlikeli etkilerinden korunmak ve sağlıksız vücudun normal fonksiyonlarını geri kazanmak için, obezite cerrahisi son yıllarda çok popüler olmuştur. Bu makalede, obezite cerrahisinin ne olduğunu, obezitenin tedavisinde kullanılabilecek yaklaşımlardan ve tedavinin her aşamada dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedilecektir.

1. Obezite Cerrahisinin Tanımı

  • Obezite cerrahisine, ilgili cerrahi prosedürleri içeren bir terapötik yaklaşımı çağrıştıran bir terimdir.
  • Obezite cerrahisi, obezite denilen ciddi sağlık problemi ile savaşmada kullanılan bir tedavi yaklaşımıdır.

Obezite cerrahisi, obeziteyi önlemek ve düzelten cerrahi prosedürlerin toplamını temsil eder. Obezite tedavisine, obezite için neden olan nedenlerin her birinin önce tedavi edilmesinin ardından cerrahi müdahale uygulanması önerilir. Obezite cerrahisinin amacı, hastaların sağlık, iyi yemek alışkanlıkları ve diyet rejimleri konusunda eğitime yardımcı olmaktır. Obezite cerrahisine sahip olan hastalar özellikle müdahalenin basit üniteler tarafından gerçekleştirilen ve girişimsel cerrahinin bir üst seviyesini temsil eden cerrahi prosedürleri kullanırlar.

Bu cerrahinin türü, potansiyel riskleri ve kapsamına bağlı olarak cerrahi prosedürleri arasında büyük farklılıklar olabilir. Porselen maşa, gastrik band veya bypass gibi cerrahilerin her birinin fonksiyonu kaloriyi azaltmayı amaçlamaktır. Bu yöntemler, metabolik hastalıklardan faydalanmayı da yardımcı olurlar. Bundan başka, obezite cerrahisinin dozu ayarlanmış ve dengeli beslenme rejimi kullanılarak daha sağlıklı yaşam tarzı yaklaşımlarını da destekler.

2. Obezite Tedavisinin Hedefleri

Obezite tedavinin öncelikli hedefi obeziteyi ve bağlı riskleri tedavi etmek ve sağlıklı bir yaşama köprü kurmaktır. İkinci ve üçüncü basamak olarak, aşağıdaki gibidir:

  • Kısa süreli hedefler: Obezite tedavisinde, kilo kaybının, bel çevresindeki yağ deposunun, kan basıncının, insülin direnci gibi diyabet belirtilerinin ve yağ ya da çölyak hastalığı gibi çeşitli diğer hastalıkların etkili olmasına yönelik olarak ilaçlar gibi tedaviler kullanılarak kalıcı etkileri sağlamak amaçlanır.
  • Uzun dönem hedefler: Bu hedef, hastanın sağlık durumunu geliştirmek, bu durumu düzeltmek ve kalıcı sonuçlar elde etmek için tedaviyi desteklemek amacıyla uzun vadeli programlar yürütmektir. Buna ek olarak, hastaların obezite tedavisi için gerekli olan psikolojik desteğe de ihtiyaç duymaktadır.

Uzun vadeli hedef, obez hastaların eşlik eden insülin direnci, dislipidemi, ateroskleroz, hipertansiyon ve çölyak gibi faktörleri de dikkate almak suretiyle, hastaların obeziteden kurtulmalarını sağlamaktır. Kilonun ve vücut kompozisyonunun koruma sağlanması, metabolik sorunların seyrine yönelik hedefler değiştirilmeyecek kısa dönem yanıtını sürdürmek ile sağlanmaktadır.

3. Obezite Cerrahisinin Gereklilikleri

Obezite cerrahisi bir obezite tedavisinin en son endişe merciidir. Obezite cerrahisi çoğunlukla ancak obezite nedeniyle oluşan çok acil sağlık sorunları gidermeyen tedavi ve yaşam tarzı değişikliklerinin yetersiz kalması durumunda başvurulan bir tedavidir. Ayrıca obezite cerrahisi ağır obezite ölçeği (çoğu durumda beden kitle indeksi [BKI]> 40) ve yaşam kalitesinin kötü sonuçlarının sürmesi durumunda da kullanılabilir. Bu obezite tedavi yaklaşımı için detaylı bir uzmanlık ve eşi benzeri olmayan birebir stratejiler gereklidir.

Obezite cerrahisinin temel gereklilikleri küratif ve profilaktik tedavi için standart olarak, beden kitle indeksi değerlerinin belirlenmesi, anamnez, fizik muayene, laboratuar testleri ve bazı radyolojik testler gibi gerekli sağlık bilgilerinin alınmasını gerektirir. Ayrıca, ağır obezite seviyesinde olduğu vakalarda, bazı durumlarda ameliyat öncesi uygulamalar da gerekebilir. Bu koşullarda, şunlardır: randevu alma, fizik muayene, muayene ve görüşme için etkili bir maliyet analizi, seçenekler hakkında test ve analizler, ameliyat seçiminde karar verme ve son olarak ameliyatlar için gerekli tedavi planlaması gibi önlemler alınır.

  • Küratif ve profilaktik tedavi, beden kitle indeksi değerlerinin belirlenmesi, anamnez, fizik muayene ve laboratuar testleri’ nin alınmasını gerektirir.
  • Ameliyat öncesi uygulamalar gerekebilir, gerekli durumlarda randevu alma, muayene ve görüşme için etkili bir maliyet analizi, ameliyat seçim kararları ve ameliyata hazırlanma için gerekli tedavi planlaması önlemleri alınır.

4. Obezite Cerrahisinin Yöntemleri

Şu anda, obezite cerrahisi için en yaygın yöntemler genel anestezi ile operasyon yapmak ve laparoskopik endoskopik tekniklerdir. Bu komplike ameliyatların her iki yöntemi de mücadele etmek için vücuttaki olağan vücut sıvılarını kontrol altına almak için bazı açılımlar, küçük insizyonlar ve düzeltmeler ile gerçekleştirilmektedir.

  • Mide küçültme ameliyatı (MKB):
    MKB, stomak kapasitesini küçültmek veya bölmek amacıyla gastrik bandaj, gastrik saplama, gastroplasti gibi kısmen direk ve endoskopik teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilen en yaygın obezite cerrahisi yöntemidir.
  • Mideyu yakalanma veya göz alma ameliyatı (RYGB):
    RYGB, mideden kısmi veya tam olarak alınması amacıyla yapılan bir sıkıştırma cerrahisidir. Bu ameliyat, insülin direncini nazikçe azaltmak için normalde mideden midede geçen yiyeceklerin yolunu sıkıştırmak ve kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olmak için malabsorpsiyonu artırmak için gerçekleştirilmektedir.

Laparoskopik teknikler de doku hasarını ve hasta ağrısını azaltmak için kullanılmaktadır. Laparoskopik obezite cerrahisi, iki ya da üç küçük insizyon ve girişimsel videokolposkopu yardımıyla yapılan bir ameliyattır. Laparoskopi, ameliyatın bittiğinden sonra hastanın iyileşme süresini kısaltmak için kullanılan bir tekniktir.

Randevu Al

Randevu için bize telefonla ulaşabilir veya aşağıdaki formu doldurabilirsiniz