Romatizma nedir? Romatizma belirtileri ve tedavisi

Romatizma

Romatizma, çoğu zaman artrit, faset veya kas-iskelet sistemi arasındaki ilişkiyi ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Yüzyıllar boyunca, insanlar romatizma olgusunu keşfetti ve anlamaya çalıştı. Bununla birlikte, romatizmanın, özellikle belirtileri ve tedavisi hakkında, birçokları arasında hala çok fazla tanımazlık var. Bu makale, romatizma nedir, onun belirtileri ve tedavisi hakkında daha geniş bir bilgi sağlamak için tasarlanmıştır.

Romatizma Nedir?

Romatizma, hafif veya şiddetli kronik ağrılarla birlikte sertliğin yanı sıra, eklemlerin şişmesine neden olan sistemik bir hastalıktır. Eklemlerdeki kronik ağrı, sertliğin ve şişmenin yanı sıra eklemlerdeki mobiliteyi de sınırlayabilir. Romatizmanın seyrinin çok farklı türde hastalıklara neden olmasının yanı sıra, bu hastalıkların çoğunlukla kas, tendon, kemik ve bağ dokularını etkileyen oluşumlara sebep olması da nedeniyle, teşhisi konmak için teşhis testleri ve görüntüleme testleri gereklidir.

Romatizma, hastalıkların genellikle iltihaplı reaksiyon veya iltihaplanma, eklem ve kas sertliği, kas güçsüzlüğü, ödem ve genellikle eklem deformasyonları olarak tanımlanmıştır. Iltihaplanma ,özellikle eklemlerde beyaz kan hücrelerinin birikimini göstermek için kullanılan en önemli belirteçtir. Eklem sertliği , tekrarlayan ve genellikle sabah veya kasılma nedeniyle kısa süreli doğal eklem duyusundaki değişimleri tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Kas güçsüzlüğü ise, çoğu vücudun parçasında kasların rijidite şeklindeki güç kaybıyla oluşan bir durum olarak tanımlanmıştır.

  • Iltihaplanma
  • Eklem sertliği
  • Kas güçsüzlüğü

Romatizma Belirtileri

Kas ve Eklem Ağrıları: Kas ve eklem ağrıları, çoğunlukla romatoid artritin belirtilerinden biri olarak tanımlanır. Romatoid artritin kas ve eklem ağrıları; sabahları hareketli olmayan, birkaç saat süren, ağrıyan bölgelere belirgin dirsekler, el bilekleri, parmaklar, bacaklar ve ayaklar da dahil olmak üzere yayılabilir.

Şişme ve Deformasyon: Romatoid artrit için tipik belirti olan şişme, eklemler arasında sıklıkla ortaya çıkar. Şişme, eklemde yaygın bir hassasiyet ve sıkışma hissi yaratabilir. Ayrıca, eklemlerdeki şişkinlik belirgin deformasyona sebep olabilir. Bunu özellikle dirseklerde, parmakların uçlarında görebileceğiniz “büyümeye” benzer bir durum olarak tarif edebiliriz. Büyüme, eklemi açık tutmak ve normal hareket kapsamını içermek için macht eklerinden meydana gelir.

Romatizma Tedavisi

Romatizmal hastalıklar tedavisinde kullanılabilecek birçok farmakolojik ve fizyoterapik yöntem bulunmaktadır. Tedavinin etkili olabilmesi için hastanın kişisel durumu ve şikayetlerinin yanı sıra, hastanın diyetine ve beslenme ölçütüne göre uyarlanması önemlidir.

Farmakolojik tedavi, mast cevap fonksiyonlarının engellenmesi ve buna bağlı olarak ağrının azaltılması için gereklidir. Bu amaçla kullanılan ilaçlar genellikle antirematik, ağrı kesici ve sindirim sistemini iyileştirici etkilere sahiptir. Diğer taraftan, fizyoterapinin amacı ise aralıklarla uygulanacak ve sadece araştırma amacıyla da bulunan yöntemleri içerecek olan hareket terapileri oluşturmaktır:

  • Romatoid Dejeneratif Sendrom Tedavisi: Hareket ve fiziksel aktivitesinin artırılmasını ve esnekliğin iyileştirilmesini hedefleyen terapiyle desteklenir.
  • Postur Tedavisi: Hasta sağlıklı bir pozisyonda tutmak için egzersizler paketi sunulur.
  • Egzersiz Terapisi: Kas gücü, esneklik ve duruşu geliştirmek için çeşitli egzersiz modülleri ile desteklenir.
  • Fiziksel Aletler: Hastanın hareket özgürlüğünü arttırmak amacı ile ortopedik aletler, pedometreler, yardım aletleri vb. kullanılmaktadır.

Kısaca, romatizma çeşitli diğer hastalıklarla benzer belirtiler vermekle birlikte, bütünsel bir yaklaşımla doğru tanı konmaması durumunda ortaya çıkan teşhis ve tedavi gereksinimleri için özel bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu sebeple, diğer hastalıklardan daha kapsamlı bir şekilde teşhis ve tedavilerinin yapılması her zaman önerilmektedir.

Randevu Al

Randevu için bize telefonla ulaşabilir veya aşağıdaki formu doldurabilirsiniz