Mükemmel organizasyonu sayesinde hem özel hayatımızda hem de tıbbi alanlarda büyük öneme sahip olan kanımızın özellikleri her zaman değerli bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Bu makalede, özel olarak hastalarınızın sağlığını etkileyebilecek ciddi bir konudan bahsedeceğiz: Hematom nedir? Hematom klinik konumda, vücut üzerinde meydana gelebilecek fiziksel bir travma sonrasında dokuya meydana gelen, kanamayla birlikte fibrin ve protein maddelerinin nakli ile meydana gelen ödem ya da hematom olarak bilinir.
1. Hematom Nedirinin Tanımı
Hematom, deri altında oluşan, morarma türüdür. Bu durum, derinin altındaki doku üzerinde basınç oluşturduğunda gelişir. Hematom, enfeksiyon ya da anormal kanamaya neden olmaz.
Normal koşullarda hematomlar zamanla kaybolur.
Hematom, koyu renkli, kabuklu dolgular şeklinde ortaya çıkar. Bunlar, derideki derinliklerine göre değişkenlik gösterir. Granüle katmanından deri altına kadar deride hematom oluşumu olabilir. Hematomlar çoğu zaman;
- Öksürük,
- Şiddetli travma veya darbe,
- Yaralanmalar,
- Bir objenin çarpması,
- Kanamalı hastalıklar
sonucunda oluşur.
2. Hematom Neden Olur?
Hematomun nedeni, damar yapısında ortaya çıkan vibrasyona bağlı olarak oluşan kırıklar ile demirlemelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bu genellikle vücudun kontrol edilemeyen hareketleri ile meydana gelir. Özellikle insan lokomosyonu için potansiyel faaliyetlerde, çarpıklık ve sarsıntılar meydana gelebilir.
Hematomun özelliklerinden bahsetmek gerekirse, söz konusu problemler vücutta şişli, sert ve cilt üzerinde morluk halinde çatlaklar meydana getirebilir. Aynı zamanda, bu durum kızarıklık, ağrı ve sert bir dokunuş hissi ile eşlik edebilir. Her durumda, hematomun öncelikle fiziksel olarak göze çarpmasıyla teşhis edilir. Artan bir ağrı her ne kadar hematomdaki kanamaya bağlı olarak oluşmuş olsa bile, bu durumun doğru teşhis edilebilmesi için bir doktor kontrolü gerekli olabilir.
- Vibrasyona bağlı damar yapısındaki kırıklar
- İnsan lokomosyonu için faaliyetlerde meydana gelen çarpıklık ve sarsıntılar
- Şişli, sert ve cilt üzerinde morluklar
- Kızarıklık, ağrı ve sert bir dokunuş hissi
3. Hematom Berrak Damar Pıhtısı Olmaksızın Birikebilir Mi?
Hematomun damar pıhtısı olmaksızın vücut içerisinde birikebilme ihtimali mevcuttur. Ancak, enfeksiyon, travma veya müdahale gerektiğinde bu tehlikeyi arttırmaktadır. Özellikle yaşlı kişilerde, bu tür durumlarda, sürekli izlem ve tedavi şarttır.
Hematomun damar pıhtısı olmaksızın bir yerde taşıyabileceği bazı riskler mevcuttur:
- Biriken kanın kalıcılık nedeniyle anlamlı derecede şişmesine ve hasara neden olmasına olanak sağlama potansiyeli
- Nemden veya sıcaktan kaynaklanan bağışıklık düşüklüğü ve ateş gibi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali
- Tekrar eden infeksiyon riski
Bu durumların her birinin tehlikeye karşı tedbir alınmasını gerektirdiği unutulmamalıdır.
4. Hematom Nasıl Tedavi Edilir?
Hematom tedavisinde, amaç hastalığın mevcut semptomlarının aniden tedavi edilmesi ve gelecekteki testlerde tekrar ortaya çıkma riski yok edilmesidir.
- Konservatif Tedavi: Darbeler ve kaşede etkiler gibi basit hematomlar, genellikle semptomları hafif veya orta düzeyde olan hastalarda, konservatif tedavinin uygulanması gerekmektedir. Bu tür durumlarda amaç hematomun tedavisi, hem iyi niyetli kullanım ve sıvı çekilmesi için kompresyon, sıvı tahsisi, ağrıya yönelik ve ödeme için anti-inflamatuar ilaçlar da dahil olmak üzere düzenli tıbbi bakımın uygulanmasından oluşmaktadır.
- Cerrahi Tedavi: Şiddetli hematomlar, çarpıntı ve rüptür semptomlarına sahip hastalarda, cerrahi müdahale gerekli olmayabilir ancak hastaların çoğunda böyle durumlar görülmektedir. Cerrahi girişimin pozitif etkisi, oluşan hematomların temizlenmesi, grup eklemi iyileştirilmesi ve kas ve tendonlar için sonda taramaların yapılmasından oluşmaktadır.
Özetle, ödem her zaman ciddi bir durum değildir ve hemotorak hakkında sağlıklı ve bilgilendirici bilgiler edinmek her zaman önemlidir. Hastaların, ödemi önlemek için aktif olarak kendilerini koruyan, doktorların kontrolünde kontrol edilmesi önemlidir. Hemotorak, haricen uygulanan baskının sonucu olarak gerçekleşen kanamaya veya kan pıhtı kökenli bir durum olabilir. Bu nedenle, en hastaya bağlı olarak, tedavinin seçimi ve yan etkilerinin önlenmesi önemlidir. Dolayısıyla, hemotorak ile ilgili konulara ilişkin daha fazla bilgi edinmek, hastaların hastalığın tedavisinde ve şekillenmesinde önemli bir fırsat.